15/5/09

ARCHES NATIONAL PARC

Si alguna cosa podem envejar als americans són els seus parcs, regals de la natura, entorns i paisatges únics en el món.
Com que tenim la intenció d'incloure en la nostra ruta visites a parcs nacionals, hem comprat un pas anual ...80$! però permet entrar i sortir dels parcs nacionals de tot el país durant un any a partir de la data que es compra.
  • ARCHES
Com el seu nom indica, és el parc dels arcs, té més de 2.500 arcs registrats i afirmen tenir el més llarg del món amb 93 m. d'una base a l'altra. Es considera arc a partir d'un metre.
Com a tots els parcs, a l'entrada hi trobem el Visitor Center a on s'aconsegueixen mapes i tota mena d'informació com la meteo, regulacions de la zona, allotjament... i com no una amplia gama de souvenirs amb les imatges més clàssiques del parc.
En la majoria dels parcs hi sol haver un recorregut de carretera asfaltada que passa per miradors o accedeix a camins que porten a diferents punts d'interès (roques, torres, miradors..)
Tot està perfectament indicat i marcat, els americans cuiden bastant els seus parcs. Cartells informatius, wc en els pàrkings, molt ènfasi en el tema de no sortir-se dels camins marcats. I és que el desert és un entorn molt fràgil, i llocs per on passa tanta i tanta gent és necessària una bona gestió per preservar-ho el màxim possible.
Em va cridar l'atenció ell que s'anomena "la crosta biològica", es tracta d'una capa fosca que cobreix la terra, composta de cyanobactèries (no sé que són però tenen vida), liquen, algues i fongs. Aquesta capa combat l'erosió absorveix la humitat, i proporciona nitrogen i nutrients a a la vegetació del desert. Per tant si trepitgem aquests organismes gairebé invisibles estem traient vida no només a les plantes sinó també als animals als que alimenten.


la crosta biològica...vida!

Un dels principals atractius d'Arches, és el color de la seva roca, tons del gres un anomenat "entrada sandstone" que és de color salmó i un altre color característic s'anomena navajo un color "ante".


les roques d'Arches

Visitarem el famós Delicate Arch, un maravella, a més a més tenim la gran sort d'arribar-hi en el moment de la posta de sol i els colors torrats de la roca prene unes tonalitats que són un regal per la vista.



aproximació cap a Delicate Arch...segur que estarem sols!



l'arc i el circ de gres que l'envolta



aquesta sóc jo!



ohhh!!

Amb una curta caminadeta arribem al Double O Arch, un arc am dos forats, la seva particularitat és que és l'únic al que pot accedir a dalt. Cosa que no dubtem a fer i val la pena, no només pel fet d'enfilar-se sinó per la vista dels colors i les roques dels voltants.



el Double o Arch i el Quim dalt



les nostres sombres a la paret des del Double O Arch



a part d'escalar un altra afició del Quim...fer fotos a les ombres

El camí que porta al Double O passa pel Landscape Arch, el més llarg, tot i les seves dimensions és el que menys ens va impressionar. El que ens va cridar l'atenció va ser un escrit que deia que el 1991 hi va haver un desprendiment d'una part ni més ni menys que 18m de llarg, 3m d'ample i 1,5m.de gruix!


Landscape arch, el més llarg


També ens vam passejar per Park Avenue, realment sembla una gran avinguda d'enormes parets i torres de roca, sorprenent. Dsprés vam buscar info i sembla que per aquí hi ha algunes vies d'escalada, la veritat...el lloc és increible però la roca no sembla molt bona!



l'avinguda de roca...impressionant...si tot fos roca bona!!


Tampoc no ens vam perdre la Balanced Rock, una divertida imatge d'un gran bloc que l'erosió ha decantat i sembla que estigui a punt de caure.


la roca en equilibri..fins quan?


Durant el recorregut tindrem uns bones vistes de les Salt Mountain, el seu blanc contrastant amb els colors torrats d' Arches és realment impressionant.



quines vistes!



neu i sorra



sorpresa d' última hora!

Si s'està escalant per Moab val la pena una escapada als Parcs Nacional, com ja he dit són espectacles únics en el món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada