Tot va començar quan vam contactar amb el Santi per demanar-li informació sobre Rumania (a on finalment no hi hem anat tot i que pinta bé), i em va comentar que tenien preparat un viatge a Datça , un península al sud-oest de Turquia on comencen a bullir sectors d'escalada esportiva. Per curiositat vaig remenar una mica per la xarxa i ens va semblar que hi havia sectors força interessants, platja i un territori bastant autèntic. Vam demanar al Santi si ens podíem apuntar a la "expe" de catalans a Datça i cap problema, finalment ens vem congregar 11 escalador@s per conèixer aquesta banda del territori turc.
Aquest tros de terra envoltada de mar és una clàssica destinació de turisme turc, tot i això ens ha semblar molt autèntic. Es un petit poble amb els seus apartaments, hotels, pensions ...Però tot a petita escala, res de grans complexos turístics o comercials. Pels carrers trobarem , bars, xiringuitos, restaurants i petits supers on hi ha de tot i sempre amb un ambient molt local.
Ens han agradat la terra, la seva gent sempre amable i correcte , ens hi hem trobat molt a gust i per arrodonir-ho hem apretat moltíssim !!!
Peró abans d'entrar en materia sobre roca , sectors i vies que són espectaculars deixo quatre ratlles sobre informació pràctica del viatge.
La nostra visita a Datça ha sigut del 3 al 18 d' abril, temporada baixa i tot molt tranquil i agradable. Però pel que fa a temperatures per escalar una mica al límit de calor, crec que deuen ser més suas cap al març. I el millor moment segurament tardor , ja que la roca és ben seca i l' aigua de la platja ideal per banyar-se. Per fer platgeta abril està bé peró per apretar ja s'ajusta una mica. Tot i així es pot jugar amb orientacions entre ombra i sol dels sectors.
Per arribar a Datça vam agafar un vol fins la ciutat de Dalaman , amb Turkish Airlines.
Per entrar al país cal tramitar un visat (pagar 25 € per una estampa al passaport). També es pot fer previament per internet però nosaltres ho cam fer en arribar a Istanbul.
El canvi de moneda vam canviar alguns euros al aeroport (que sempre és més car) per tirar abans d' arribar a Datça. I en el poble vam canviar en el banc , en mateix caixer automàtic mateix a hi vam introduir els euros i ens va fer el canvi en lliures turques La veritat és que encara no coneixíem aquesta opció dels caixers automàtics i és ben pràctica.
El canvi de moneda vam canviar alguns euros al aeroport (que sempre és més car) per tirar abans d' arribar a Datça. I en el poble vam canviar en el banc , en mateix caixer automàtic mateix a hi vam introduir els euros i ens va fer el canvi en lliures turques La veritat és que encara no coneixíem aquesta opció dels caixers automàtics i és ben pràctica.
Descanviant moneda en el caixer automàtic... No ho havíem fet mai
Per mouren's ho vam fer en cotxes de lloguer en aquesta ocasió 3 cotxes ja que erem una "manada " d' onze. Els cotxes els vam recollir a l 'aeroport de Dalaman .
Abunden les empreses locals , i tot és com bastant ..Informal...No hi ja oficines sinó un "meeting point" a l' exterior de l'aeropot on els cotxes o els propietaris llueixen el nom de l'empresa.
El mateix dia que vam arribar vam fer Dalaman a Datça, hi ha uns 150 quilòmetres i que vam trigar unes 2 h 30' amb parada per sopar inclosa
Una altra opció per moure's és anar en autobus de Dalaman a Datça i allà
llogar una moto. De fet, com que el Quim i jo ens vam quedar més dies vam llogar una moto a el preu eren 50 lliures (10€ ) per dia i si feiem una setmana ens ho deixava per 35 lliures al dia, bon preu.
Abunden les empreses locals , i tot és com bastant ..Informal...No hi ja oficines sinó un "meeting point" a l' exterior de l'aeropot on els cotxes o els propietaris llueixen el nom de l'empresa.
Dos del cotxes llogats de camí cap als sectors
Parada a sopar, bar nacional i menjar del país.
llogar una moto. De fet, com que el Quim i jo ens vam quedar més dies vam llogar una moto a el preu eren 50 lliures (10€ ) per dia i si feiem una setmana ens ho deixava per 35 lliures al dia, bon preu.
Pel que fa a l' allotjament vam escollir Citi hotel, i n'hem quedat satisfets. Preu mig, ni car ni barat, sortia uns 25 € x habitació doble (la nostra tenia dues sales, dormitori i cuina menjador) amb esmorzar inclós que era ben generós i variat.
Ens haviem mirat Yavuz , que també ens va donar molt bona impressió i ens l' havia recomant uns escaladors del grup de fb de Datça, aquí sortia un pel més econòmic però l'esmorzar no està inclòs.
També ens havien parlat d un càmping a prop dels sectors, peró està tancat . Hi ha totes les instalacions però no funciona.
De fet Datça és un poblet de costa amb una àmplia oferta d'allotjament i suposo que una bona varietat de preus.
El carrer on hi ha Citi Hotel
Terrassa on esmorźaven "copiosament"
Qualsevol va a escalar amb la panxa tan plena!
La Yasmine i el " Dimitri" que portaven l' hotel, sempre amables i atents.
Quant a àpats i l' alimentació a Datça pots quedar ben servit per quatre duros. Les millors, variades i més econòmiques opcions les trobarem a l' hora de dinar. Per una banda els establiments més populars que ofereixen durums , pizzes turques o plats cuinats amb arrós ,musaka, verdures a on per un 3 o 4 € menjarem . Després hi ha uns locals amb menu tancat per uns 10 € on et serveixen el peix pescat el mateix dia, pica pica , amanida , postres i beguda, molt complert. I com es normal els restaurants turístics a primera linia de mar on sopar surt per uns 20€ però no ens va semblar la millor opció. Pels amants de la birra es troba en els supers o en alguns restaurants o bars. No en tots.
Per comprar fruita o pica-pica per escalar en trobarem a qualsevol dels petits supermercats del poble, on s' hi ven de tot.
El sopar és el nostre plat fort ja que som fidels seguidors de la dieta escaladora basada en un bon esmorzar, picar quatre ganyips per passar el dia i atipar-se a rebentar el vespre. A Datça la majoria d' establiments "no turístics" a les 9 baixen persianes, per tant millor no encantar-se fent últjms "pegues "si volem sopar bé.
Sobre preus: en general són molt més baixos que a casa, el menjar , la roba...Però les begudes alcohòliques i la benzina tenen preu europeu.
Escollint el dinar en un local ben turc.
Aquest és el dinar més popular i econòmic de Datça...i bo!
Just davant l' hotel sopar de pizza turca, amanides,
arrós..Menjar popular i barat
I com van disfrutar fotent-se un cap de bè! A mi no em feia cap gràcia...Al contrari....
I com que sempre anàvem tard vam acabar en una hamburgueseria celebrant l'aniversari del Sergi
Típic bareto de platja aquí sí tenien birra i un te amb fruita i menta boníssim!!!
I aquí deixo algunes cosetes per fer o veure els dies que no estàvem de cara a la paret.
Passejar pel poble de Datça i el mercat setmanalque munten cada dissabte. És increïble la qualitat de les fruites i les verdures, que gustoses són!
La Mesquita i el seu minaret d' on per megafonia els càntics corresponents convoquen 5 cops al dia a l'oració
Els carrers peatonals
I ara cap al mercat...
I
Aguantant el xàfec, que va durar poc però va ser bastant sonat
I finalment aquesta postal
Una altra activitat eren les e
Prenent vitamina solar abans d 'anar a escalar
La costa a última hora de la tarda
Un dels molins antics de Datça
El port d' on surten la majoria de ferris
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada