21/8/14

Bavella , agulles i vies per tot arreu

     Vam arribar a Bavella amb un parell de vies al cap, i sense adonar-nos ens hi vam estar dues setmanes. I és que és un petit  paradís, al acabar una via sempre descobríem alguna altra agulla per enfilar-nos-hi .
      I aquí algunes vies més:

ORGUÍ DÍ SAN PETRU “ Mal'cuncílíu” 170m 6b+max 6a+ obl. 

    Una ruta una mica especial, a nosaltres ens va agradar molt , fissura ampla, xemeneia..però té alguna secció de roca una mica “cutre”, lamines dubtoses i febles. Peculiar , per amants d'encastaments amples .
En tota la via hi ha dos claus per tant fa falta un bon assortit de friends , sobretot grans fins al nº 5!
Horari unes 3h 30. L'aproximació és evident i el descens es fa amb un rapel per la cara sud, i caminant es voreja l'agulla fins retornar al camí de pujada.

just abans de sortir ...

la via ressegueix aquest evident diedre-fissura

a escalar!:
TEGHIE LISCE “Aqua in boca “ 300m (7a max 6b obl.)
Gran línia però crec que el nom de la via ens va condicionar la jornada. Vam acabar amb aigua i no “in boca” sinó amb una tempesta que ens va deixar calats fins als ossos. Vam tenir temps d'arribar al seisè llarg, a on acaben les fissures i poder rapelar.
Fins on vam arribar ens va semblar brutal, variada, placa, fissura , xemeneia i molt bona roca. Està totalment equipada, sobretot la placa de 7a.


la placa de 7a uf uf!!

els encastaments:comencen a caure 4 gotes...avall!

ben xops!!

pertinent paradeta després de la remulladaPUNTA ROSSA “Celebrations du lizard + Esperanza”

Aquí vam fer una combinació de dues vies, vam començar a fer la primera part de l'agulla  per “Celebrations du Lizard” , a on predominen els llargs de placa i tafonis, i una espectacular i “finíssima” travessia amb alguns passets d'adherència una mica delicats. L'enllacem amb la via  “Esperanza” que comença amb unes tirades de placa més regletosa que ens porten als llargs estel·lars uns desploms amb molt d'ambient i sensació de pati. Una combinació de vies recomanable curiosa i especial.
Pel que fa horaris crec que vam fer unes 6 0 7 hores , material està equipada. I el descens, per baixar d'Esperaza cal fer uns rapels molt curiosos, un passa per un forat de tafonis d'un dels llargs i l'altre és molt aeri. Tot plegat una activitat molt entretinguda!

primeres tirades de la "Celebrations du lizard":
el flanqueig, molt estètic

ara a caminar una mica fins l'altra paret, i cap a l' "Esperanza"

festival de tafonis

llarg "raro,raro" . Pel forat de darrere és per on haurem de passar quan rapelem!


rapel ven volat i lumbars destroçades!!

PUNTA CHJAPPONU ”Linia d'Ombra” (220m 6b+ max 6a+ obl.)

Una via agradable i poc complicada per un dia tranquil, totalment equipada , transcorre per roca força bona, plaques, tafoni. Tot és bastant evident. L'aproximació no és gaire llarga i es troba bé. I el descens , es baixa per rapels també molt evidents. Una ascensió molt recomanable.


bon muret

quina pau!

PUNTA DI L'UCELLO i PUNTA DI L'ARIETU

Aquestes són una parell d'agulles que s'aixequen majestuoses sobre el coll de Bavella, fa anys ens hi vam voler enfilar per la ruta més classica que és l'aresta de Zonza però una inesperada  pedregada ens va fer rapelar sense fer cim. Per fer les vies vam haver d'anar a buscar la informació en les piades i antigues ressenyes que hi ha a l 'alberg.

Alberg del Coll de Bavella.

Arribar a peu de paret només cal remuntar pel GR 20 i al acostar-nos a la paret un caminet fitat ens hi portarà. Anàvem sense un objectiu clar.  Ens vam mirar la PQF una placa de granit,  però amb el sol que queia, només de veure les plaques ja ens feien mal els peus i finalment ens vam decidir per la via Masino. Una via de caire més clàssic que s'enfila per una fissura que ressegueix la paret de dalt baix. Hi trobarem alguns spits, alguns pitons i es pot protegir fàcilment. Via de dificultat moderada i molt recomanable ,amb uns paisatges increïbles. 

arribant  a la paret  el sol ja apreta!

anem fent ...


quin dia i quines vistes!

Vam rapelar cap al coll que forma amb la PUNTA DI L'ARIETU  que també la va escalar . Hi ho vam fer per una via que encara que no  tenim gaire clar quina és .Vam estar molta estona intentant que la realitat coincidís amb la ressenya i al final, per la cara que mira a l'Ucellu vam veure una ´línia de parabolts que semblava interessant i escalable allà ens vam posar. I vam trobar una via molt curiosa, la roca no era perfecte però les grans formacions de tafoni i una mica de desplom li donava molt d' ambient. Vam fer 3 llargs i en tres rapel ens plantem a terra.

ei! que la via va per aquí me'n vaig amunt!

flipant amb els tafonis

Ens va sortir una bona jornada, amb unes panoràmiques espectaculars. De material portàvem un joc d'aliens, cams del 0,5 al 2. Pel que fa a hores, doncs vam sortir a les 8 de la furgo i vam tornar a les 16:00. Bona hora per apalancar-nos al pàrquing i contemplar el bullit i la gent que passa pel coll, ens encanta observar i Bavella és un lloc molt transitat sobretot per gent que camina i fa el clàssic GR 20 , per turistes que venen a passejar, escaladors....


I aquestes han estat les nostres escalades per Bavella, al final hi vam fer un bon "estage" I és que és un paradís d'agulles torres , tafonis i granit. Si esteu per Còrsega no us ho podeu perdre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada